Vi lever i en värld där det är en självklarhet att utrusta sig med tekniska prylar för att hänga med och vara en del av samhället. Detta gäller även små barm då man kan se att användandet av teknikprylar sjunker i åldrarna.
Barn är ett folk och dom bor i en främmande stad, så går den fina visan och visst är barn ett annorlunda litet folk, men vad man kan se är att skillnaderna minskar och nu verkar det som om barn vill växa upp allt snabbare och ta del av en helt annan värld än vad barn gjorde förr. Lekar ute i naturen är nu utbytt mot att sitta med ansiktet i en skärm och interagera med andra eller att spela olika spel. Enligt en undersökning av TNS Sifo har var tredje sjuåring en mobiltelefon. Men det är inte främst för att vara nåbar och ringa som man vill ha den utan för att man ska kunna spela alla de spel som finns och ta del av alla de otaliga appar som man kan ladda ner och ha kul med.
Allt för våra barn
Självklart ska vi, och vill vi, göra alt för våra barn. Men till vilket pris? Vi har tidigare skrivit om det här med pass-back effekten om att föräldrar ger barnen sina smartphones för att barnet ska må bra och bli underhållen. Och visst blir den det, men man bör akta sig med att det inte går till överdrift då det gäller att fortfarande ha tydliga roller om vem som är förälder och bestämmer och vem det är som är barn. Genom att konstant tillfredsställa barnets behov gör att de kommer utnyttja makten och veta vilka punkter de ska trycka på för att få som de vill i alla lägen. Se tekniken som något positivt men glöm inte bort att alltid ha kontroll.